آیا در رابطه با تزریق مفصل زانو چیزی می دانید؟ این کار چگونه انجام می شود؟ تزریق مفصل زانو یکی از درمانهایی است که ممکن است توسط پزشک روماتولوژيست پیشنهاد شود، این تزریق معمولاً شامل موارد زیر میباشد:
- تزریق کورتیکو استروئيد
- تزریق هیالورونیک اسید
در ادامه به توضیح مختصری راجع به هر کدام از این تزریقها میپردازیم.
روش تزریق به مفصل زانو چگونه است؟
هرگونه تزریق مفصلی باید توسط پزشک متخصص روماتولوژي صورت بگیرد، تزریق میتواند در مطب و یا در بیمارستان انجام شود، فرآیند تزریق به هر زانو حدود 2 تا 3 دقیقه زمان نیاز دارد. اگر می خواهید در اینباره بدانید، مراحل آن را بخوانید
مراحل تزریق به زانو شامل موارد زیر می شود:
بیمار با صورت نشسته با زانوی خم روی تخت قرار میگیرد یا اینکه با زانوی صاف به پشت روی تخت دراز میکشد، (انتخاب هرکدام از این حالتها به روش تزریق پزشک بستگی دارد). قبل از تزریق شلوارهایی بپوشید که در هنگام تزریق به سادگی تا زانو بالا کشیده شود. پس از ضد عفونی محدودهی زانو با الکل، پزشک از بیمار میخواهد که عضلات پا را شل نماید (این عمل منجر به کاهش درد و تزریق موفق میشود) قبل از تزریق اصلی پزشک ممکن است یک بیحس کننده موضعی مانند لیدوکائين تجویز نماید تا ناحیه تزریق بیحس باشد.
اگر زانو متورم باشد و به اصطلاح آب آورده باشد در برخی مواقع پزشک ابتدا مایع را با سرنگ بیرون میکشد و سپس تزریق را انجام میدهد.تزریق کورتیکواستروئید به به بخش نرم داخلی انجام میشود اما تزریق اسید هیالورونیک اسید مستقیماً به مفصل زانو انجام میشود. پس از پایان تزریق، ضدعفونی مجدد انجام خواهد شد و محل تزریق بانداژ میشود.
بیمار باید چند با زانو را خم و صاف نماید تا دارو در سراسر زانو پخش شود. پس از اتمام تزریق بیمار باید حدود 10 الی 20 دقیقه در مطب استراحت نماید تا میزان درد تسکین یابد و بدون ناراحتی قادر به راه رفتن باشد. بهتر است در تمام مراحل تزریق یک همراه با بیمار باشد تا پس از اتمام او را تا منزل همراهی نماید.
تزریق کورتیکواستروئيد به مفصل زانو
کورتیکواستروئيد که تحت عنوان استروئیدها شناخته میشوند نوعی از داروهای ضدالتهابی هستند که در درمان بیماریهای روماتولوژیک مانند آرتریت روماتوئد، لوپوس و یا واسکولیت (التهاب رگهای خونی) به کار برده میشود.
جهت التیام علائم ناشی از آرتریت و همچنین به منظور کاهش التهاب بافت نرم مورد یکی از تجویزهای پزشک تزریق کورتیکواستروئید میباشد.
هدف از تزریق کورتیکواستروئید به مفصل زانو چیست؟
تزریق کورتیکواستروئید به مفصل زانو جهت تسکین دردهای ناشی از آرتروز زانو معمولاً تجویز میشود اما در موارد التهاب زانو مانند آرتریت روماتوئید نیز گاهی مورد استفاده قرار میگیرد. با اینکه این تزریق در جلوگیری از پیشرفت بیماری آرتریت تاثیری ندارد اما میتواند موجب کاهش درد و ناراحتی بیمار تا مدت کوتاهی شود.
به طور کلی این تزریق برای بیمارانی که دچار مراحلی از آرتریت هستند که هنوز نیاز به جایگزینی کامل مفصل زانو را ندارند و به منظور تاخیر در جراحی صورت میگیرد.
مدت زمان اثربخشی تزریق به زانو چقدر است؟
حدود 24 تا 48 ساعت زمان لازم است تا تاثیرات دارو مشخص شود. طی 48 ساعت اول ممکن است با اثربخشی کورتیکواستروئيدها میزان درد تا حدودی افزایش یابد اما سپس از شدت درد کاسته خواهد شد، اثربخشی این تزریق از یک هفته تا 6 ماه ممکن است ادامه داشته باشد. و در صورت نیاز میتوان تزریق را تکرار نمود. به طور کلی 3 تزریق در سال مجاز میباشد.
در چه مواردی تزریق به زانو نباید انجام شود؟
مواردی منع استفاده از کورتیکواستروئید چیست؟ موارد زیر را بخوانید.
- عفونت و یا احتمال وجود عفونت در مفصل
- سلولیت (عفونت بافت)
- سرکوب سیستم ایمنی
- هرگونه حساسیت به بیحسی موضعی یا استروئیدهد
- تعویض مفصل
اثرات جانبی تزریق کورتیکواستروئيدها به مفصل زانو چیست؟
- عفونت
- تغییر رنگ پوست
- نکروز چربی
- افزایش یافتن علائم در طی یک الی دو روز اول
- افزایش سطح قند در بیماران دیابتی (طی 2 روز اول سطح قند خون بیماران دیابتی باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرد)
تزریق اسید هیالورونیک به مفصل زانو
یک مفصل سالم در زانو 4 میلی لیتر مایع مفصلی دارد، اسید هیالورونیک یکی از اجزاء اصلی مایع مفصلی میباشد که منجر به کاهش اصطکاک بین مفاصل و حفاظت از مفاصل در هنگام ضربه میشود. افرادی که دچار آرتروز میشود غلظت اسید هیالورونیک در مایع مفصلی آنها کاهش مییابد در نتیجه تزریق اسید هیالورونیک یکی از روشهای التیام و درمان در درمان میباشد که به منظور بهبود عملکرد زانو در درمان آرتروز زانو تجویز میشود.
اثرات درمان تزریق اسید هیالورونیک به مفصل زانو
- کاهش درد
- بهبود حرکات مفاصل و کاهش اصطکاک بین مفاصل
- کاهش التهاب مفاصل زانو
- کند شدن پیشرفت آرتروز
تزریق اسید هیالورونیک اگر به طور دقیق در مفصل زانو انجام نشود ممکن است اثربخشی لازم را نداشته باشد بنابراین حتماً باید توسط متخصص روماتولوژی انجام شود.
برخی مواقع لازم است که بیش از یک دوره تزریق انجام شود، در این صورت فاصلهی بین تزریقها یک هفته خواهد بود.
نکاتی که پس از تزریق اسید هیالورونیک به مفصل زانو باید رعایت کرد
12 تا 24 ساعت پس از تزریق باید به صورت کامل استراحت نمائید تا احتمال خروج اسید هیالورونیک از کپسول مفصل کاهش بیابد و همچنین از میزان درد کاسته شود.
تا چند روز از دویدن، حمل بارهای سنگین و سایر فعالیتهایی که احتمال ضربه به مفصل زانو وجود دارد خودداری نمائید.
اثرات دارو در کاهش و التیام درد زانو پس از حدود 4 هفته بروز پیدا مینماید.
انجام تمرینات فیزیوتراپی در منزل جهت حفظ قدرت عضلانی اطراف مفصل زانو توصیه میشود.
عوارض جانبی تزریق هیالورونیک اسید در مفصل زانو
- تورم
- درد خفیف در محل تزریق
- واکنشهای التهابی در محل تزریق
- عفونت
برای بررسی های بیشتر لازم است حتما به یک متخصص ماهر در زمینه زانو مراجعه کنید.
منابع زیر را بخوانید:
https://orthosports.com.au/teaching/injection-techniques/knee-injections/
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/4812-corticosteroids
https://www.arthritis-health.com/treatment/injections/hyaluronic-acid-injections-knee-osteoarthritis
دکتر محمد علی قاسمی، متخصص جراحی استخوان و مفاصل، جراح هیپ و لگن و تعویض مفصل هستند. ایشان بورد تخصصی ارتوپدی خود را از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و فوق تخصص جراحی لگن و تعویض مفصل خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و زوریخ سویس اخذ نموده اند. دکتر قاسمی دوره های فلوشیپ ارتروپلاستی و ارتروسکوپی هیپ را در در دانشگاه Gratz اتریش، هامبورگ المان، و دانشگاه زوریخ سویس گذرانیده اند. ایشان فلوشیپ درمان های نگهدارنده هیپ خود را تحت نظر پروفسور گانز، از معروفترین جراحان ارتوپدی دنیا در سویس گذرانیده اند. دکتر محمد علی قاسمی عضو انجمن جراحان زانو و لگن امریکا، انجمن جراحان ارتوپدی امریکا و انجمن هیپ اروپا و انجمن جراحان مفصل ران ایران هستند.
0 دیدگاه