Select Page
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

استئوتومی زانو

استئوتومی زانو

استئوتومی به معنای برش زانو می باشد. در استئوتومی زانو، هر  دو قسمت تبیا و فمور برش و سپس تغییر شکل داده می شوند تا از شدت فشار وارده به مفصل زانو کاسته شود.

استئوتومی زانو زمانی از سوی پزشک تجویز می شود که استئوآرتریت در مراحل اولیه باعث آسیب تنها یک سمت مفصل زانو شده باشد. با برداشت فشار از روی مفصل آسیب دیده، شاهد تسکین درد و بهبود عملکرد زانو خواهیم بود.

استئوآرتریت زمانی رخ می دهد که استخوان های زانو و پا در موقعیت خوبی قرار نمی گیرند. در چنین شرایطی، فشار و استرس بیشتری به قسمت داخلی و یا خارجی زانو وارد خواهد شد. به مرور زمان، این فشار می تواند باعث ساییدگی غضروف آرتیکولار و در  نهایت بروز درد و سفتی زانو شود.

استئوتومی زانو

 

مزایا و معایب استئوتومی زانو

اهداف انجام استئوتومی زانو، عبارت است از:

  • انتقال فشار از روی زانویی که دچار آرتروز شده به ناحیه سالم تر
  • اصلاح آرایش نامنظم زانو
  • افزایش طول عمر مفصل زانو

یکی از مزایای استئوتومی زانو، حفظ آناتومی زانو است و با انجام این روش، تا چند سال نیازی به جراحی تعویض مفصل زانو نخواهد بود.

دیگر مزیت این روش این است که هیچ گونه محدودیت فیزیکی را به همراه ندارد و بیمار قادر به انجام فعالیت های مورد علاقه و تمرینات سنگین خواهد بود.

استئوتومی زانو می تواند معایبی را نیز به همراه داشته باشد. به عنوان مثال، میزان تسکین درد نسبت به جراحی تعویض مفصل قابل پیش بینی نخواهد بود. طول دوره نقاهت نیز طولانی تر و سخت تر است، آن هم به این دلیل که بیما قادر به تحمل فشار وارده به زانویی که تحت عمل قرار گرفته، نخواهد بود.

در برخی موارد، انجام غیر صحیح  این روش جراحی می تواند انجام جراحی تعویض مفصل زانو در آینده را به چالش بکشاند.

از آن جایی که جراحی تعویض مفصل زانو به روش کامل و جزئی، نتایج موفقی را به همراه دارد، استئوتومی زانو کمتر پیشنهاد می شود. مگر این که تنها گزینه موجود برای بیمار باشد.

روند استئوتومی زانو

در بیشتر موارد، استئوتومی زانو بر روی تبیا انجام می شود تا به اصلاح زانوی پرانتزی که خود باعث وارد آمدن فشار بیشتر به داخل زانو می شود، کمک شود.

در طول انجام این روش، لبه استخوان از قسمت خارجی تبیا، زیر قسمت سالم زانو برداشته می شود. با بسته شدن لبه، پا نیز کاملا صاف خواهد شد که نتیجه آن این است که استخوان های سالم به سمت هم کشیده می شوند و فضای بیشتری ما بین استخوان ها در قسمت آسیب دیده ایجاد خواهد شد.

در نتیجه، زانو قادر به تحمل وزن و فشار بیشتری خواهد بود.

چه افرادی می توانند از مزایای استئوتومی زانو بهره مند شوند؟

استئوتومی زانو، موثرترین روش برای بیماران لاغر، فعال و زیر 60 سال می باشد. بهترین گزینه ها افرادی هستند که از درد تنها در یک سمت زانو شکایت دارند و دردی در قسمت کاسه زانو احساس نمی کنند. این درد  به هنگام انجام فعالیت و یا ایستادن های طولانی مدت بیشتر  احساس خواهد شد.

افرادی که خواهان انجام این روش هستند باید قادر به خم و راست کردن زانو در زاویه نود درجه باشند.

بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید، گزینه خوبی برای انجام استئوتومی زانو نیستند.

دکتر محمد علی قاسمی متخصص جراحی ارتوپدی و فوق تخصص جراحی لگن و مفصل ران و فلوشیپ تعویض مفصل در شیراز، آگاه به دانش روز دنیا،در زمینه جراحی ارتوپد، لگن و زانو آماده ارائه خدمات به شما کاربران گرامی می باشد.

لازم به ذکر است با مراجعه به  اینستاگرام دکترمحمدعلی قاسمی می توانید از مطالب علمی و کاربردی این صفحه آگاهی پیدا کنید.

قبل ازجراحی استئوتومی زانو

بیمار باید روز جراحی در بیمارستان حضور یابد. قبل از جراحی، نوع بیهوشی مشخص خواهد شد. بیمار می تواند این عمل را توسط یک متخصص جراحی ارتوپد و با بیهوشی عمومی و یا اسپانیال انجام دهد. روند جراحی استئوتومی زانو در حدود یک تا دو ساعت به طول خواهد انجامید.

در ابتدا، برشی در قسمت جلوی زانو، زیر کاسه زانو زده می شود. سپس اندازه مناسب لبه با استفاده از سیم هایی مشخص و لبه استخوان برداشته خواهد شد. در مرحله بعد، استخوان ها به سمت هم کشیده می شوند تا فضای ایجاد شده در پی برداشت لبه، پر شود.

پزشک از صفحات و پیچ هایی برای نگه داشتن استخوان ها در موقعیت مناسب و تا زمان بهبودی کامل استفاده می کند.

بستن لبه استئوتومی، شایع ترین روشی است که استفاده می شود.

در بخی موارد، لبه های استخوان به جای این که بسته شوند، باز نگه داشته می شوند و از گرافت استخوان برای پر کردن فضای ایجاد شده و طی شدن روند بهبودی استفاده خواهد شد.

بعد از پایان جراحی، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل و علائم حیاتی بررسی خواهد شد.

دوره نقاهت و مراقبت های بعد از استئوتومی زانو

مرخص شدن از بیمارستان. در بیشتر موارد، بیمار یک تا دو روز بعد، از بیمارستان مرخص می شود.

کنترل درد. بعد از جراحی، بیمار احساس درد خواهد داشت، به همین خاطر مسکن هایی مانند بی حس کننده های موضعی و یا داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی در نظر گرفته خواهد شد. درمان درد با مصرف دارو به بیمار کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشد و دوره نقاهت نیز با سرعت بیشتری طی شود.

تحمل وزن. بعد از عمل، بیمار باید تا چند هفته از عصا استفاده کند. بستن زانو با آتل نیز از زانو تا زمان بهبودی کامل محافظت خواهد کرد.

معاینه توسط پزشک. ویزیت و معاینه پزشک بعد از جراحی، مهم است و تست اشعه ایکس، به بررسی روند بهبودی استخوان ها کمک می کند. بعد از معاینه، به بیمار گفته می شود که چه زمان می تواند فشار به زانو  وارد کند و در جلسات فیزیوتراپی شرکت نماید.

تمرینات فیزیوتراپی. انجام یک سری تمرینات خاص به بهبود دامنه حرکتی زانو و تقویت قوای عضلانی کمک خواهد کرد. بیمار سه تا شش ماه بعد از جراحی، قادر به انجام کارها و فعالیت های روزانه خود خواهد بود.

نتایج استئوتومی زانو

برای بسیاری از بیماران، استئوتومی زانو به تسکین درد و به تعویق انداختن روند پیشرفت آرتریت زانو کمک می کند. بیماران جوان تر با انجام این جراحی می توانند تا چند سال، فعالیت بدنی بیشتری داشته باشند.

حتی در بیمارانی که باید در نهایت، تحت جراحی تعویض مفصل زانو  قرار بگیرند، استئوتومی زانو می تواند انجام این روش جراحی را به تاخیر بیندازد.

Source: https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/osteotomy-of-the-knee

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

1 Comment
  1. کامل مطالعه کردم واقعا توضیحات جامع و مفید بودند من خودم زانوهایم درد شدید دارند بهم پیشنهاد استیوتومی دادن بخاطر سنم ۵۲ میترسم با اصلاح پاهام بازم دردم از بین نره ومجبور به تعویض مفصل بشم موندم چکار کنم عملا راه رفتن برام دشوار وگاها غیر ممکن شده

    Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − 6 =

Call Now Button