انحراف زانو (زانوی پرانتزی ) در بچه ها
زانوی پرانتزی که با عنوان ژنو واروم نیز شناخته می شود، به زمانی اطلاق می گردد که زانوها به سمت بیرون انحنا پیدا می کنند به گونه ای که قوزک های پا در نزدیکی یکدیگر خواهند بود. به منظور تشخیص زانوی پرانتزی آن چه که اهمیت دارد این است که با توازن طبیعی پاها آشنا باشیم.
در شرایط طبیعی، زمانی که فرد در پوزیشن ایستاده قرار می گیرد، ران ها، زانوها و مچ پا همگی در یک راستا خواهند بود. به عبارت دیگر، زمانی که خطی را از ران تا قوزک پا ترسیم کنیم، این خط مستقیما از مرکز زانو عبور خواهد کرد. اگر این خط به سمت داخل زانو کشیده شود، گفته می شود فرد دارای زانوی پرانتزی می باشد.
انحراف زانو در بچه ها
تعداد زیادی از کودکان، دچار زانوی پرانتزی فیزیولوژیک هستند که کاملا خوش خیم بوده و نیازی به درمان نخواهد بود. این مدل زانو به مرور زمان و همزمان با رشد کودک و تا پنج سالگی اصلاح خواهد شد. این کودکان معمولای زانوی کمانی دارند.
چه زمانی علت پاتولوژیک برای انحراف زانو در بچه ها در نظر گرفته می شود؟
زمانی که:
– میزان قوس و انحنای زانو زیاد باشد
– پرانتزی شدن یک طرفه (در یکی از زانوها) مشاهده شود
– کودک اضافه وزن داشته باشد
– سن کودک بالای دوازده سال باشد
از جمله دلایل بروز زانوی پرانتزی پاتولوژیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– تروما و عفونت
– بیماری بلانت
– ریکتز
– دیسپلازی استخوان
– مشکلاتی در فرم دهی استخوان های پا
تشخیص انحراف زانو (زانوی پرانتزی ) در بچه ها
در صورت تشخیص زانوی پرانتزی پاتولوژیک در کودکان، از تست اشعه ایکس برای تشخیص بهتر و دقیق تر کمک گرفته خواهد شد.
درمان انحراف زانو (زانوی پرانتزی ) در بچه ها
هدف از درمان، اصلاح هم ترازی پاها، توقف پیشرفت بیماری و پیشگیری از بازگشت مجدد شرایط می باشد. از جمله گزینه های درمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• بستن زانو با آتل. که البته تمام کودکان قادر به تحمل آتل نیستند و این درمان باید نهایتا هجده ماه ادامه پیدا کند.
• روش های جراحی:
– هدایت رشد. صفحاتی رشدی در انتهای استخوان های طویل قرار دارند که مسئول افزایش قد کودک در حین رشد هستند. کند ساختن روند رشد در یک سمت این صفحات رشد می تواند به اصلاح تدریجی زانوی پرانتزی همزمان با رشد کودک کمک کند.
این روند با استفاده از صفحات کوچک و پیچ هایی انجام می شود که صفحه رشد را در یک سمت نگه می دارند. اصلاح پرانتزی بودن زانو طی شش تا دوزاده ماه انجام می شود و کودک بعد از آن قادر به راه رفتن می باشد و نیازی به آتل نخواهد بود.
– اصلاح با استفاده از تثبیت کننده خارجی. در این روش، استخوان برش داده می شود و یک صفحه خارجی به استخوان متصل خواهد شد. کودک می تواند تمام فعالیت های خود مانند راه رفتن و خوابیدن را بدون احساس درد داشته باشد.
استخوان به مرور در پوزیشن صحیح خود قرار می گیرد، نیاز است کودک هر هفته تحت نظر پزشک باشد تا روند بهبود بررسی شود.
– استئوتومی. در این روش، استخوان برش داده می شود و اصلاح کامل در اتاق عمل انجام خواهد شد. صفحاتی داخل پا قرار می گیرد تا استخوان بریده شده ثابت شود. معمولا نیاز است پا شش تا هشت هفته داخل گچ قرار بگیرد. در طول این مدت، باید از راه رفتن خودداری شود تا استخوان اصلاح شود.
دکتر محمد علی قاسمی متخصص جراحی ارتوپدی و فوق تخصص جراحی لگن و مفصل ران و فلوشیپ تعویض مفصل در شیراز، آگاه به دانش روز دنیا،در زمینه جراحی ارتوپد، لگن و زانو آماده ارائه خدمات به شما کاربران گرامی می باشد.
لازم به ذکر است با مراجعه به اینستاگرام دکترمحمدعلی قاسمی می توانید از مطالب علمی و کاربردی این صفحه آگاهی پیدا کنید.
زانوی پرانتزی در بزرگسالان
در بزرگسالان، زانوی پرانتزی خود به خود اصلاح نمی شود و شاهد تشدید شرایط نیز خواهیم بود. زانوی پرانتزی در بزرگسالان می تواند با درد و تحلیل مفصل زانو همراه باشد. درمان این اختلال قبل از پیشرفت آن می تواند باعث به تاخیر افتادن و یا پیشگیری از جراحی تعویض مفصل ران شود.
درمان زانوی پرانتزی در بزرگسالان
هدف از درمان این اختلال در بزرگسالان اصلاح تراز پاها و به حداقل رساندن آسیب های بیشتر زانو می باشد. از جمله اقدامات درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• استئوتومی زانو. در این روش، استخوان در اتاق عمل برش داده می شود و صفحه ای به همراه پیچ داخل پا قرار می گیرد تا استخوان ثابت نگه داشته شود. توصیه می شود شش تا هشت هفته از وارد آمدن فشار به پای درگیر خودداری شود.
• اصلاح با استفاده از تثبیت کننده خارجی. در این روش، استخوان برش داده می شود و تثبیت کننده خارجی به استخوان متصل خواهد شد. بیمار در طول این مدت، قادر به انجام کارها و فعالیت های روزانه خود خواهد بود.
کدام روش درمان مناسب می باشد؟
نوع درمان چه در کودکان و چه در بزرگسالان، با توجه به عواملی از قبیل:
– ماهیت بیماری و میزان پیشرفت آن
– سن کودک
– میزان کوتاه و بلندی پا
– میزان انحنای خط مفصل
در نظر گرفته خواهد شد.
Source: https://www.limblength.org/conditions/bowlegs/
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ویژگی ها و معیارات بهترین فوق تخصص ارتوپد در شیراز می توانید با کلیک بر روی لینک مربوطه اطلاعات خویش را در این زمبنه افزایش دهید.
با تشکر از حسن توجه شما عزیزان، مدیریت سایت: دکترمحمد علی قاسمی، متخصص جراحى ارتوپد و فوق تخصص جراحی لگن و مفصل ران و فلوشیپ تعویض مفصل از سویس.
دکتر محمد علی قاسمی، متخصص جراحی استخوان و مفاصل، جراح هیپ و لگن و تعویض مفصل هستند. ایشان بورد تخصصی ارتوپدی خود را از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و فوق تخصص جراحی لگن و تعویض مفصل خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و زوریخ سویس اخذ نموده اند. دکتر قاسمی دوره های فلوشیپ ارتروپلاستی و ارتروسکوپی هیپ را در در دانشگاه Gratz اتریش، هامبورگ المان، و دانشگاه زوریخ سویس گذرانیده اند. ایشان فلوشیپ درمان های نگهدارنده هیپ خود را تحت نظر پروفسور گانز، از معروفترین جراحان ارتوپدی دنیا در سویس گذرانیده اند. دکتر محمد علی قاسمی عضو انجمن جراحان زانو و لگن امریکا، انجمن جراحان ارتوپدی امریکا و انجمن هیپ اروپا و انجمن جراحان مفصل ران ایران هستند.
0 Comments