Select Page
دکتر محمد علی قاسمی / بیماری ها / لگن / جراحی شکستگی گردن استخوان ران
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

جراحی شکستگی گردن استخوان ران

یکی از شایع ترین شکستگی های لگن مربوط به شکستگی گردن استخوان ران است.

در بیشتر موارد برای درمان این نوع شکستگی نیاز به عمل جراحی است. در برخی از افراد کم سن و سال تر، در صورت امکان می توان با جا انداختن شکستگی را درمان کرد.

همی آرتروپلاستی ران

همی آرتروپلاستی جراحی است که عمدتا در درمان شکستگی مفصل ران مورد استفاده قرار می گیرد. این روش جراحی مشابه جراحی تعویض مفصل ران است، اما جراحی تنها بر روی نیمی از مفصل صورت می گیرد.
در همی آرتروپلاستی، تنها قسمت توپی شکل مفصل ران تعویض می شود و قسمت سوکت در جای خود باقی خواهد ماند. اما در جراحی تعویض مفصل ران، هر دو قسمت سوکت و سر توپی شکل تعویض می شوند.

فعالیت های بعد از تعویض مفصل لگن

آناتومی

مفصل ران، متشکل از سر توپی شکل و سوکت می باشد. قسمت سوکت که استابولوم نام دارد، قسمت توپی شکل سر استخوان فمور را احاطه می کند.
سطح استخوان فمور و داخل استابولوم توسط غضروف آرتیکولار پوشیده شده اند.

این غضروف باعث می شود استخوان ها هنگام حرکت بر روی هم ساییده نشوند.
خونرسانی به سر استخوان فمور از طریق گردن فمور صورت می گیرد، بخش نازک تر استخوان ران که سر توپی شکل و استخوان را به هم متصل می کند.

جراحی شکستگی گردن ران
جراحی شکستگی گردن ران توسط متخصص ترین پزشک

بعد از شکستن گردن استخوان ران چه اتفاقی می افتد؟

یکی از مشکلات اصلی در شکستگی استخوان مفصل ران این است که خونرسانی مختل می شود که منجر به مرگ استخوان خواهد شد.
در چنین شراطی، شاهد بروز عوارضی از قبیل نکروز و فروپاشی استخوان و در نهایت احساس درد در ناحیه ران خواهیم بود.
شکستگی های مفصل ران اغلب شامل گردن استخوان فمور می باشد.

در بسیاری از موارد، احتمال نکروز و مرگ بافت استخوانی به حدی زیاد است که پزشک از جا انداختن استخوان خودداری می کند. در مقابل، سر استخوان فمور برداشته و با مواد مصنوعی به نام پروتز تعویض می شود. جا انداختن استخوان می تواند احتمال جراحی مجدد چند ماه بعد را افزایش دهد.

معمولا زمانی که مفصل ران دچار شکستگی می شود، قسمت سوکت آسیب نمی بیند. اگر غضروف آرتیکولار در شرایط خوبی باشد، قسمت توپی شکل پروتز به خوبی بر روی غضروف به حرکت در می آید، بی آن که آسیبی به سطح مفصل وارد شود. این روند، به مراتب آسان تر از تعویض هر دو قسمت توپی شکل و سوکت است و این امکان را برای بیمار فراهم می کند که بعد از جراحی بتواند راه برود.
شکستگی مفصل ران در افراد مسن به عنوان یک شکستگی ساده در نظر گرفته نمی شود. تعویض بخش آسیب دیده ران با همی آرتروپلاستی می تواند به بیمار کمک کند، سریع تر از رخت خواب بیرون بیاید. راه رفتن، احتمال بروز عوارض را به حداقل خواهند رساند.

آمادگی قبل از جراحی همی آرتروپلاستی

همی آرتروپلاستی به عنوان یک جراحی اورژانسی در نظر گرفته می شود، به همین خاطر، بیمار زمان چندانی برای آماده شدن ندارد.

بیمار تنها فرصت برای جراحی آماده شود.

اقدامات قبل از تعویض مفصل لگن

روند جراحی همی آرتروپلاستی ران

قبل از این که بخواهیم روند جراحی همی آرتروپلاستی را شرح دهیم، بهتر است نگاهی داشته باشیم به پروتزی که در این روش استفاده می شود.
همان طور که قبلا نیز اشاره شد، در جراحی همی آرتروپلاستی، سر استخوان فمور تعویض می شود. پروتز متشکل از بخش فلزی است که داخل فضای استخوان ران یا همان فمور قرار می گیرد. پروتز هم چنین یک قسمت توپی شکل فلزی دارد که داخل استابولوم فیکس و ثابت خواهد شد.

جهت انجام جراحی، ابتدا برشی در یک سمت ران زده می شود تا امکان دسترسی به مفصل ران فراهم گردد. نوع برشی که زده می شود به میزان مهارت و اولویت های پزشک بستگی دارد.

در مرحله بعد، سر استخوان فمور از استابولوم برداشته می شود. سر استخوان فمور تغییر فرم داده می شود، به گونه آماده قرارگیری پروتز شود. بعد از قرارگیری پروتز، باید از قرارگیری کامل پروتز داخل پروتز و حرکت آسان آن اطمینان حاصل گردد.
در پایان، برش ها بخیه زده می شوند و پانسمانی بر روی ناحیه جراحی قرار خواهد گرفت.

 جراحی همی آرتروپلاستی ران
جراحی همی آرتروپلاستی ران توسط مجرب ترین پزشک

اقدامات و مراقبت های بعد از همی آرتروپلاستی ران

معمولا بعد از جراحی، جوراب های مخصوصی به بیمار داده می شود تا جلوی لخته شدن خون گرفته شود. در صورتی که جراحی با بیهوشی عمومی انجام شده باشد، بیمار چند ساعتی در اتاق ریکاوری باقی می ماند تا علائم حیاتی مانند تنفس و ضربان قلب بررسی شود.

اغلب بیماران چند روز بعد از جراحی از بیمارستان مرخص می شوند.
توصیه می شود بیمار جهت انجام چکاپ به پزشک خود مراجعه کند که با توجه به وضعیت بیمار و نوع جراحی، زمان مراجعه متغیر خواهد بود.
بیمارانی که تحت جراحی همی آرتروپلاستی ران قرار می گیرند، میزانی از درد را تجربه خواهند کرد که البته بعد از گذشت چند هفته برطرف می شود.

✅ درباره کوید 19 بدانید…

فیزیوتراپی بعد از جراحی

فیزیوتراپی در طول زمان بستری بودن بیمار در بیمارستان انجام می شود. اولین جلسه فیزیوتراپی، فردای جراحی آغاز می شود. بیمار از روز دوم می تواند به کمک عصا و یا واکر راه برود. بسیاری از بیماران هنگام راه رفتن و یا ایستادن، قادر به تحمل وزن خود خواهند بود.
تمریناتی به بیمار داده می شود که به تقویت و استحکام عضلات مفصل ران کمک می کند. حرکات ساق پا و زانو می تواند به تسکین ورم و هم چنین پیشگیری از لخته شدن خون کمک می کند.

دوره نقاهت جراحی همی آرتروپلاستی ران

بعد از مرخص شدن از بیمارستان، فیزیوتراپی در منزل آغاز می شود. در طول سپری شدن دوره نقاهت، بیمار باید از عصا و و اکر استفاده کند و تا جایی که می تواند از وارد آوردن فشار به مفصل درگیر خودداری کند.
بیمار سه هفته بعد می تواند رانندگی کند و شش هفته بعد، بدون واکر راه برود. برقراری رابطه جنسی نیز یک تا دو ماه بعد از جراحی، بلامانع خواهد بود.
جهت تسکین درد و ورم می توان از کمپرس سرد و گرم استفاده کرد.

بعد از این که بیمار قادر به تحمل وزن خود باشد، تمریناتی جهت حفظ و برقراری تعادل بیشتر به بیمار داده خواهد شد.
در طول این دوره باید از انجام فعالیت های شدید بدنی مانند ورزش و یا بلند کردن اجسام سنگین خودداری شود.
بسیاری از بیماران، بعد از جراحی از کاهش میزان درد و بهبود دامنه حرکتی خود رضایت کامل دارند و قادر به انجام کارها و فعالیت های عادی و روزانه خود خواهند بود.

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + 1 =

Call Now Button