Select Page
دکتر محمد علی قاسمی / بیماری ها / ران / گیر کردن یا ایمپینجمنت مفصل ران + آسیب و علائم
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

گیر کردن یا ایمپینجمنت مفصل ران + آسیب و علائم

آیا درمان گیرکردن مفصل ران را می شناسید؟ علت درد ران تا کشاله زانو چیست؟ آیا با علائم و نشانه های این اختلال آشنایی دارید؟ گیر کردن مفصل ران (ایمپینجمنت)  ، اختلالی است که در ان حرکت سر استخوان ران در حفره استابولوم با گیر کردن و به سختی انجام میشود  که  معمولان با رشد زیاد استخوان در یک  استخوان مفصل ران و یا هر دو همراه است و باعث می شود استخوان ها فرم بدی بگیرند. به دلیل این که استخوان ها به خوبی داخل هم قرار نمی گیرند، در طول حرکات بر روی هم ساییده خواهند شد. به مرور زمان، این ساییدگی باعث می شود مفصل آسیب ببیند و شاهد بروز درد و محدود شدن دامنه حرکتی خواهیم بود.

گیر کردن یا ایمپینجمنت مفصل ران

آناتومی مفصل ران

برای درمان گیرکردن مفصل ران ابتدا لازم است با آناتومی آن آشنا شوید. ران، مفصلی است که از سوکت و سر توپی شکل تشکیل شده است. سوکت، توسط استابولوم که بخشی از استخوان بزرگ لگن است، شکل می گیرد. سر توپی شکل، سر استخوان فمور است که بخش فوقانی انتهای استخوان فمور را شامل می شود.

آناتومی مفصل ران
آناتومی مفصل ران

بافت لغزنده ای به نام غضروف آرتیکولار، سطح سر توپی شکل و سوکت را پوشانده است. این بافت جلوی ساییده شدن سطح استخوان را می گیرد و باعث می شود استخوان ها در طول انجام حرکات، بر روی هم سر بخورند.

لبروم بافت سفت وقابل انعطافی است که دور تا دور حفره استابولوم چسپیده و باعث افزایش عمق حفره استابولوم و همچنین باعث پایداری مفصل هیپ میشود . در شکل زیر سوزن ها از درون لبروم رد شده اند .

لبروم هیپ
لبروم هیپ

علت گیر کردن مفصل ران چیست؟

گیر کردگی مفصل ران زمانی اتفاق می افتد که استخوان ران، در طول دوران رشد در کودکی، به خوبی شکل نمی گیرد که نتیجه آن آسیب مفصل و بروز درد می باشد. به عنوان مثال بیماری هایی مثل دررفتگی مادرزادی لگن ،بیماری پرتس ،بیماری اسلیپ  در اینده دچار گیر افتادگی هیپ خواهند شد .

دلیل اصلی بروز این اختلال به طور قطعی مشخص نیست. بسیاری از افراد می توانند با وجود این اختلال، زندگی طولانی و فعالی را داشته باشند و هرگز مشکلی برایشان پیش نخواهد آمد.اما هنگامی که علایم ایجاد گردید  ،نشان دهنده آسیب غضروف و یا لابروم میاشد و هم چنین نشان میدهد که بیماری پیشرفت خواهد کرد .

از آن جایی که افراد ورزشکار، از مفصل ران خود بیشتر کار می کشند، ممکن است زودتر از افرادی که تحرک بدنی کمی دارند، علایم در انها ایجاد گردد . با این حال، ورزش دلیل گیر  افتادن مفصل ران نمی باشد .

 

انواع ایمپینجمنت  لگن

در بیشتر بالغین ،سندروم گیر افتادگی هیپ به علت استخوان اضافه ایجاد میگردد .این استخوان اضافه ممکن است در سمت استخوان فمور یا استابولوم یا هر دو ایجاد گردد و بر این اساس این اختلال به سه نوع تقسیم میشود :

نوع بادامکی یا کم : در این نوع استخوان اضافه روی گردن استخوان ران مینشیندو سر استخوان ران از حالت گرد و مدور خارج میگردد  و موقع حرکت مفصل به لبه استابولوم گیر میکند .

ایمپینجمنت کم

نوع انبرکی یا پینسر : در  این نوع استخوان اضافه در لبه استابولوم تشکیل میشود و دو سر استابولوم مثل یک انبرک موقع حرکت مفصل هیپ به سر استخوان ران گیر میکند و باعث پارگی لبروم و ساییدگی مفصل میگردد.

ایمپینجمنت پینسر یا انبرکی
ایمپینجمنت پینسر یا انبرکی

نوع ترکیبی:  که در  در حقیقت ترکیبی از دو نوع قبلی میباشد .

انواع مختلف ایمپینجمنت
انواع مختلف ایمپینجمنت

مکانیسم اسیب در ایمپینجمنت لگنی

در ایمپینجمنت لگن ، استخوان اضافه در اطراف سر استخوان فمور و یا در امتداد استابولوم رشد می کند. این استخوان  اضافه باعث تماس غیر عادی استخوان های مفصل ران می شود و مانع حرکت نرم استخوان ها روی همدیگر در حین فعالیت های بدنی خواهد شد.به مرور زمان، این حالت منجر به پارگی لابروم و تحلیل رفتن غضروف می شود. و در نهایت منجر به  استئوآرتریت  یا ساییدگی مفصل ران می شود.

علائم گیرکردن مفصل ران
مکانیسم اسیب در ایمپینجمنت لگنی نوع کم یا بادامکی ،درموقع چرخش سر استخوان ران در داخل حفره استابولوم استخوان اضافه به عضروف و لبروم گیر میکند و باعث پارگی لبروم و از بین رفتن غضروف میشود.
درمان گیرکردن مفصل ران
مکانیسم اسیب در ایمپینجمنت نوع پینسر یا انبرکی : استخوان اضافه در لبه استابولوم شبیه یک ناخن گیر به گردن استخوان ران برخورد میکند و باعث اسیب لبروم و غضروف میگردد .

علائم و نشانه های گیر کردن مفصل ران

شایع ترین علایم  این اختلال برای پیگیری رهکار های درمان گیرکردن مفصل ران شامل موارد زیر است:

  • درد
  • سفتی
  • لنگیدن

درد معمولا در ناحیه کشاله ران، به سمت خارج ران احساس می شود. انجام حرکات چرخشی و یا اسکات می تواند باعث بروز درد شدید و ناگهانی شود.بعضی اوقات در د ها به صورت مبهم میباشد. بیماران موقع بالا و پایین رفتن از پله ونشستن طولانی روی صندلی و موقع پیاده شدن از ماشین، درد لگن  دارند .

 

 

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

1 Comment
  1. ممنون از اطلاعات کامل و جامع شما

    Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 − چهار =

Call Now Button