علائم عفونت تعویض مفصل زانو چیست؟ بعد ازعمل تعویض زانو، یکی از عوارضی که ممکن است برای بیمار پیش بیاید، عفونت است. البته این عارضه پس از تعویض مفصل زانو نادر است. گفته می شود تقریبا یک درصد افراد دچار این عارضه می شوند. عفونت ممکن است در مدت زمان کم، اندام های سالم فرد را درگیر کرده و عوارض ناگواری در پی داشته باشد. عفونت زانو بعد از تعویض مفصل در هر زمانی ممکن است بروز پیدا کند. اگر می خواهید مدت ها از مفصل جدید استفاده کنید، باید به خوبی از آن مراقبت کنید. در ادامه به دلایل این مشکل و همچنین علائم عفونت زانو اشاره خواهیم کرد.
علت عفونت پس از تعویض مفصل زانو چیست؟
چگونه می توان از عفونت تعویض مفصل زانو جلوگیری کرد؟ برای این کار باید ابتدا علت را بشناسید. عفونت در دو نوع سطحی و عمقی ممکن است در زانو ایجاد شود. دلایل زیر عمده ترین علت های شناخته شده موثر در بالا بردن احتمال عفونت در جراحی هستند:
- عدم مراقبت های درست از زخم ها
- ورود باکتری به اتاق عمل در زمان جراحی زانو
- وجود بیماری های زمینه ای
- استفاده از روش های پر تهاجم جراحی تعویض مفصل زانو
ایجاد عفونت پس از زخم به روش جراحی نیز بستگی دارد تعویض مفصل زانو معمولا به دو روش تهاجمی و غیر تهاجمی انجام می شود. در صورتی که جراحی تعویض مفصل زانو به روش تهاجمی انجام شود، احتمال بروز عفونت نیز بیشتر خواهد بود.
بیشتر بدانید >> انواع پروتز زانو
چیزی که باید در ارتباط با عفونت تعویض مفصل زانو بدانید این است که هر منبع باکتریایی در بدن ممکن است باعث بروز عفونت مفصل پس از تعویض آن باشد. به عنوان مثال باکتری روی سطح پوست از هر کانالی وارد بدن شود، می تواند یکی از علت های ابتلا به عفونت در زانو باشد. همچنین باکتری ها می توانند از طریق کانال ریشه دندان وارد بدن فرد شده و این عفونت را به وجود بیاورد. بنابراین در صورت نیاز به جراحی در سایر قسمت های بدن باید مراقبت های بیشتری صورت بگیرد.

راه های تشخیص عفونت
با استفاده از انجام آزمایشات لازم نظیر تصویر برداری و اسکن استخوان و یا آزمایش خون در صورت بروز علائم مشکوک می توان این مورد را کنترل کرد. البته افرادی که بیماری های زمینه ای دارند، کنترل باید شدید تر صورت بگیرد. این بیماری های زمینه ای شامل دیابت، روماتیسم مفصلی، عفونت مجاری ادراری، پزوریازیس، مشکلات دندانی، HIV و هر بیماری دیگری که در فرد وجود داشته باشد حتی چاقی و مصرف دخانیات هم می تواند در بروز این اختلال موثر باشد. بنابراین بهتر است هر نوع بیماری را با پزشک خود درمیان بگذارید. همچنین پس از تعویض مفصل زانو، مراقبت های لازم را انجام دهید تا با مشکل رو به رو نشوید.
علائم عفونت تعویض مفصل زانو چیست؟
در صورتی که عفونت زانو یکی از عوارض بعد از جراحی تعویض مفصل زانو باشد، با نشانه هایی همراه است. لازم است این نشانه ها جدی گرفته شود تا درمان در سریع ترین زمان ممکن صورت بپذیرد. از جمله علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترشح از محل زخم
- ایجاد تغییرات در پوست زانو
- ورم و درد دراز مدت
- تب و لرز و تعریق شبانه
- خستگی بدن
برخی از علائم ممکن است طبیعی باشد و ناشی از تعویض مفصل زانو باشد (علی الخصوص بالافاصله پس از تعویض مفصل). بنابراین معمولا در صورتی که درد و تورم، گرم شدن و قرمزی پوست، وجود ترشحات غلیظ و سایر موارد مشکوک بیش از چند روز طول بکشد باید برای انجام آزمایشات لازم اقدام کرد. همچنین لازم است در صورت مشاهده مورد مشکوک در این زمینه با پزشک مشورت شود.
بیشتر بدانید >> مراقبت های پس از پارشیال زانو
یکی از شایع ترین علائم ابتلا به عفونت شدت درد است. البته مقداری درد طبیعی است اما در صورتی که با گذشت زمان به جای بهبود درد، شاهد شدت گرفتن آن بودید، باید این نشانه را با پزشک خود درمیان بگذارید.
آنتی بیوتیک در درمان عفونت های سطحی زانو
درمان عفونت پروتز زانو چگونه انجام می شود؟
درمان می تواند به روش تهاجمی (انجام جراحی دبریدمان) و غیر تهاجمی انجام شود. در صورتی که عفونت سطی باشد، می توان از درمان های دارویی استفاده کرد استفاده از آنتی بیوتیک به صورت مصرف خوراکی و یا وریدی برای کنترل این مورد است. این درمان به روش غیر تهاجمی یا روش غیر جراحی درمان معروف است. در برخی از موارد دیگر که عفونت ایجاد شده عمیق تر است، شدت این عفونت تا حدی است که نمی توان درمان را از طریق روش های غیر تهاجمی پیش برد. در اینگونه موارد، از روش های تهاجمی یا همان درمان با استفاده از تکنیک های جراحی توصیه می شود. بنابراین با وجود مصرف آنتی بیوتیک ممکن است فرد به جراحی دبریدمان نیاز پیدا کند. در این جراحی مفصل زانو از عفونت تمیز شده و در جای خود قرار می گیرد.
✅ عفونت های سطحی معمولا بلافاصله پس از تعویض مفصل اتفاق می افتند که با آنتی بیوتیک قابل کنترل هستند. در صورتی که برای درمان عفونت های سطحی اقدام نشود، ممکن است عواقب بعدی داشته باشد که یکی از آن ها عفونت عمیق است.
✅ عفونت های عمیق در صورت تعویض کامل مفصل زانو در هر زمان ممکن است ایجاد شود. اما احتمال بروز آن ها در دو سال اول جراحی بیشتر است .
سرطان طانو را بیشتر بشناسید…
تعویض تهاجمی مفصل زانو امکان ابتلا به عفونت را بالا می برد
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم استفاده از روش های جراحی امکان به وجود آمدن عفونت را بالا می برد. بنابراین اقدامات پیشگیرانه ای در این زمینه برای کاهش احتمال صورت می گیرد که شامل موارد زیر است:
- به حداقل رساندن زمان جراحی
- مصرف آنتی بیوتیک قبل و پس از جراحی بنا به صلاح دید پزشک
- استرلیزه بودن محیط اتاق جراحی و لباس پرسنل (زمانی که ریسک ابتلا به عفونت در بیمار بالا باشد، از تعداد پرسنل اتاق عمل با توجه به تامین نیروی انسانی لازم کاسته می شود)
- انجام ازمایشات لازم قبل از جراحی
- شست و شوی محل جراحی از چند روز قبل از عمل با محلول کلرهگزین
در خصوص این مراقبت ها لازم است بگوییم جراح چند روز قبل از جراحی مراقبت های لازم را به بیمار گوشزد می کند. بنابراین در صورتی که انجام هر یک از موراد بالا لازم باشد، فرد متوجه آن خواهد شد.

دکتر محمد علی قاسمی، متخصص جراحی استخوان و مفاصل، جراح هیپ و لگن و تعویض مفصل هستند. ایشان بورد تخصصی ارتوپدی خود را از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و فوق تخصص جراحی لگن و تعویض مفصل خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران و زوریخ سویس اخذ نموده اند. دکتر قاسمی دوره های فلوشیپ ارتروپلاستی و ارتروسکوپی هیپ را در در دانشگاه Gratz اتریش، هامبورگ المان، و دانشگاه زوریخ سویس گذرانیده اند. ایشان فلوشیپ درمان های نگهدارنده هیپ خود را تحت نظر پروفسور گانز، از معروفترین جراحان ارتوپدی دنیا در سویس گذرانیده اند. دکتر محمد علی قاسمی عضو انجمن جراحان زانو و لگن امریکا، انجمن جراحان ارتوپدی امریکا و انجمن هیپ اروپا و انجمن جراحان مفصل ران ایران هستند.
0 دیدگاه